Slik løser du en akutt økonomisk situasjon med forbrukslån

Selv om man kanskje sparer penger for å alltid ha litt ekstra på konto, så kan man sjeldent planlegge å ha nok penger til de uforutsette regningene som dukker opp. Kanskje streiker bilen samtidig som man har tannpine og må til tannlegen, og som alle vet så er både mekanikere og tannleger yrker som vet å ta seg betalt. I stedet for at man må parkere bilen og kanskje må gå rundt med tannpine, så kan et forbrukslån løse denne akutte økonomiske situasjonen for deg. Sjekk her for noen anbefalte lån uten sikkerhet: Billiglånutensikkerhet.com

Kan være en fornuftig løsning

Som nevnt innledningsvis har man et par eksempler på når et forbrukslån kan være fornuftig å ta opp. Selv om disse lånene som regel kommer med relativt høy rente, så er de veldig gode for å løse akutte økonomiske situasjoner ettersom man kan søke om lånene på dagen, og få de utbetalt innen timer eller få dager etter at søknaden har blitt innvilget. Vi anbefaler sjeldent at man tar opp slike lån bare fordi man trenger litt ekstra penger til forbruk, men hvis det virkelig er krise, så har man kanskje ingen annen løsning.

Det som er ekstremt viktig når man tar opp et slikt lån, er at man kun låner til akkurat det man trenger. Det kan være svært fristende å ta opp noen titusener ekstra i lån når man først er i gang, enten for å ha litt ekstra på konto, eller for å kjøpe seg noe som kanskje ikke er like akutt. Da blir lånet plutselig langt dyrere – kanskje snakker vi flere tusen kroner – og dette kan være det som får begeret til å renne over for deg senere slik at du får nye betalingsproblemer da.

Nedbetalingen må gå foran alt annet

Det er mange som glemmer at lånet faktisk skal betales ned igjen, og fortsetter å leve på samme måten som man gjorde før man havnet i den økonomiske krisen. Da vil man garantert oppleve nye betalingsproblemer senere, og kanskje tar man igjen opp nye lån for å dekke disse. Det er da problemene begynner, og til slutt vil man miste all kontroll. For å unngå dette er det viktig at du prioriterer nedbetalingen av gjelden før alt annet – hvis du sliter økonomisk så nytter deg ikke å unne seg nye merkeklær eller fuktige byturer der du spanderer på hele vennegjengen. Fra nå av er det nedbetalingen av forbrukslånet som vil gjelde.

For hver måned mindre du bruker på å betale ned lånet, jo mindre betaler du i renter og gebyrer. Derfor anbefaler vi alltid kortest mulig nedbetalingstid når man tar opp forbrukslån. Eventuelt kan man søke om lånet med noe lengre nedbetalingstid, også betaler man inn en stor slant når man har litt penger til overs, som for eksempel når feriepengene kommer. Uansett så er det viktig at du setter opp en realistisk nedbetalingsplan som du faktisk klarer å følge.

Ikke ta opp mer gjeld mens du betaler ned!

Har man først tatt opp et slikt lån og sett hvor enkelt det er, så er det veldig enkelt at man går i den fella og tar opp flere lån i fremtiden, før man har betalt ned det første lånet. For man vil veldig trolig havne i en ny økonomisk krise før man rekker å betale ned den forrige, med mindre man endrer innstilling til økonomi og begynner å spare i stedet for å låne når det går ille. Uansett så er det viktig at man ikke tar opp flere lån med mindre man er 110 prosent sikker på at man faktisk kommer til å klare å betale avdrag og renter på flere lån samtidig.

Et alternativ til å ta opp flere lån, er å refinansiere via en ny bank. Da tar du opp tilsvarende sum som du allerede skylder, og legger kanskje på noen titusener som du trenger i et nytt lån. Du bruker deler av det nye lånet til å betale ut den gamle kreditoren, og slipper å ha flere banker å forholde deg til fremover. På denne måten sparer du penger på gebyrer hver måned, samtidig som du kanskje får lavere rente totalt sett på det nye lånet.

Så mye vil forbrukslånet koste deg

Er det en akutt økonomisk situasjon, så må man bare finne seg i at det kommer til å koste en litt ekstra å låne penger for å løse den. Akkurat hvor mye et forbrukslån koster finnes det ikke noen fasit på, ettersom renten fastsettes på bakgrunn av hver enkelt søkers personlige økonomi. Og siden vi ikke kjenner til din økonomi, så kan vi heller ikke si noe om hvordan renten din blir. Det nytter heller ikke å se på de eksempelrentene som oppgis på nettsidene til bankene, for man får først vite den reelle renten når man har fått tilsendt et tilbud fra banken etter å ha levert inn en søknad.

Typisk vil renten på et forbrukslån i Norge ligge på rundt 15 prosent, men den kan være både lavere og høyere, alt avhengig av din inntekt og økonomi. Andre faktorer som kan være avgjørende for hvordan renten blir er blant annet nedbetalingstid og størrelsen på lånet. Husk å sammenligne priser på tvers av bankene, for du vil garantert oppdage at det er flere prosentpoeng i forskjell på tilbudene du får. Det kan altså være mye penger å spare på å velge det «riktige» forbrukslånet hos en billig bank kontra en dyr en.